NL / EN / DE

Bassist en vocalist Henk de Laat studeerde succesvol aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij in 1988 met grootste lof zijn diploma “Meester in de Jazz & Lichte Muziek” behaalde. Daarna kreeg hij nog twee jaar zangonderwijs van Deborah Brown en Gé Titulaer. Later ontwikkelde hij zijn vocale kwaliteiten verder bij Henry Chef d' Orge in Parijs die hem een natuurlijke manier van zingen aanleerde. In 2010 en 2011 kreeg hij de unieke kans om deel te nemen aan de reeks masterclasses All the way in van Rhiannon (Hawaii), docente aan het Berklee College of Music, Boston. Hij werd geselecteerd samen met een groep internationale vocalisten voor de advanced masterclass Mele a Hakuale van Rhiannon in Hawaii in januari 2014. Dit heeft een enorme boost gegeven aan zijn vocale ontwikkeling en improvisatie.

 

Als veelzijdig begeleider concerteerde hij met wereldsterren als Shirley Bassey en Deborah Brown, Marjory Barnes, Dee Daniels en de saxofonisten Bob Mintzer en Bob Malach. Gedurende twee jaar maakte hij deel uit van de band van jazzdiva Denise Jannah waarmee hij o.a. op het North Sea Jazz Festival speelde.

 

In 1996 kwam zijn eerste CD "But Beautiful" uit waarvoor hij een warme aanbeveling kreeg van Toots Thielemans. Hij componeerde bovendien voor diverse internationale theatergezelschappen, speelde met o.a. Rita Reys, het Metropoolorkest (NL), Walpurgis, Pieter Embrechts, Jokke Schreurs, Sabien Tiels, “Gezien, gezegd en gezongen” met Yvonne Walter, Antje De Boeck en Els Dottermans, het Euro-trio, Rony Verbiest, Mike Zinzen, Paulo Radoni,  Melike, Osama Abdulrasol, en de productie “Water, lucht, aarde en vuur” en “Nachtmuziek” van Sam Vloemans voor Het Paleis. Hij toerde met de Nederlandse trompetvirtuoos Eric Vloeimans door Saoedi Arabië en speelde en zong met de Frits Bayens Bigband op het festival international de jazz de Montreal voor een 15.000-koppig publiek. (bekijk film)

 

Momenteel is hij actief in Enrique Tarde, de Laat & Schreurs, in duo met Osama Abdulrasol, en het trio met Dirk Schreurs en Ron van Stratum.

Hij is als docent jazz zang verbonden aan het Conservatorium aan Zee in Oostende en geeft regelmatig workshops vocale improvisatie aan vocalisten maar ook aan sociale organisaties.

 

Henk’s performance wordt gekenmerkt door een sterke persoonlijkheid en dynamische spontaneïteit, waarbij hij bovendien ook van de subtiele, expressieve en unieke eigenschappen van de menselijke stem gebruik maakt, m.a.w. hij speelt zoals hij zingt en zingt zoals hij speelt. Tijdens talrijke wereldreizen heeft hij zijn artistiek hart verloren in Brazilië, een muzikale cultuur die niet meer weg te denken is uit zijn muzikale benadering. Zijn nieuwste album bevat eigen gecomponeerde Braziliaans geïnspireerde songs, opgenomen in België, Nederland, Duitsland en Italië.

contrabas: Maucotel Parijs 1889

 

basgitaar: Tobias 5 string .  Fender Jazzbass

 

versterker: Acoustic Image

 

luidspreker-kabinet: 2x Hevos 2x10

©Henk de Laat All rights reserved